Блог за паркет

Как да изберете масивен паркет

Как да изберете масивен паркет

Въпросът как да изберете масивен паркет изглежда сложен, но всъщност може да се следва доста прост алгоритъм при избор на каквото и да било, в това число и на паркет. И така нека опитам.

1. Какъв е вашият бюджет. Изненадах ли ви :) Оказва се, че хората често тръгват с големи желания и всякакви дизайнерски подоблудтсва ( я, нова дума ), но се сблъскват с доста грубата действителност, че хубавите масивни паркети струват май повече отколкото са си мислели и могат да си позволят. Разбира се винаги има добри решения и за малко пари.

Да обобщим – ако бюджетът няма значение всичко е лесно и можете да отидете направо на т.2 , но ако не сте в тази група, четете нататък.

1.1. И така . С какво ще ви се наложи да направите компромис, ако бюджетът ви се окаже доста ограничен. На първо място с размерът  на масивният паркет ( хайде без тънки усмивки ). При паркетите той със сигурност има значение. Принципът е колкото по голям, толкова по-скъп. Затова помислете за традиционен паркет с малки ламели – например 18-20 мм дебелина, 60-80 мм широчина и 200-300 мм дължина. Може да се подреди различно и да се получи доста добре.

1.2 Видът дървесина. На пазара има огромно разнообразие от масивни паркети според дървесината, от която са изработени. Най-евтин обикновено е букът и затова си има причина – не особено добрите му експлоатационни качества. Бих ви препоръчал да се съсредоточите върху дъбът – идеален за масивен паркет. Красив и издръжлив. Майсторите могат да го оцветят в различни цветове – получава се доста добре. По рядко ще срещнете ясен и още по рядко клен. Има доста екзотични видове, които са съвсем малко по скъпи от дъба. Те обикновено са в по червеникавата гама и с не толкова изразен фладер ( рисунък ). Моят фаворит е орехът, но…да не забравяме, че говорим за ограничен бюджет. Тъй като за масивният паркет е от изключителна важност неговата устойчивост не правете компромис с дървесината. Наистина най-добро съотношение между цена, естетика и устойчивост ще ви даде класическият дъб.

1.3 Селекцията. Обикновено всеки производител предлага няколко ( най-често 3 ) групи масивен паркет според селекцията. Най-просто казано – колкото повече чепове, очички и други видими недостатъци има дървото, толкова по-ниска е селекцията на масивният паркет. Понякога обаче ниската селекция може да бъде използвана съзнателно за постигане на подчертан рустикален ефект. С един куршум два заека – евтино и красиво.

1.4 Обработката. Най-често евтините, малки по размер масивни паркети са необработени. Това означава, че трябва да предвидите пари за циклене и лакиране. ВАЖНО!!! Не приемайте оферти за два ръце лак, или за циклене и лакиране за 5 лв и т.н. Имам чувството, че някои майстори са готови за тези 5 лв на квадрат и да ви изперат и сготвят. Нормалната цена за циклене и лакиране с включени качествени материали е около 25 лв/кв.м. Това включва циклене, шлайфане, фугиране и поне 4 ръце лак. Можете да предпочете и омасляването, което придава по натурално излъчване на паркета, но имайте предвид, че поддръжката е по трудна.

Неусетно стигнахме и до любимата на всички търговци категория – клиенти с по-висок бюджет.

2. Ако сте от хората, за които е по важно да намерят най-подходящият, а не най-евтиният паркет мога да дам само една препоръка – потърсете масивен паркет от реномиран производител. Опитайте да намерите такъв, който е фабрично обработен – лакиран или омаслен, както и оцветен. Ето за такъв масивен паркет става въпрос.

Разбира се има още много неща, които можем да кажем по темата, но нека оставим малко работа и за търговците :)

Be Sociable, Share!